Resepi Laksa Lemak Cili Padi
Laksa Lemak Cili Padi adalah salah satu hidangan tradisional Malaysia yang terkenal dengan rasa pedas dan lemak yang kaya. Berasal dari Negeri Melaka dan dihidangkan dengan kuah santan yang beraroma, laksa ini pasti menggoda selera. Berikut adalah resepi untuk membuat Laksa Lemak Cili Padi yang lazat!
Bahan-bahan:
Untuk Kuah Laksa:
- 1 kg ikan selar (boleh guna ikan kembung atau ikan tongkol)
- 1 liter santan (boleh guna santan kotak)
- 4 batang serai (dititik)
- 3 helai daun limau purut (disiat-siat)
- 3 sudu besar minyak masak untuk menumis
- 1 sudu besar garam (atau secukup rasa)
- 1 sudu kecil gula
- Air secukupnya (untuk merebus ikan dan menambah kuah)
Untuk Pes Cili Padi:
- 10-15 biji cili padi (ikut tahap kepedasan yang diingini)
- 5 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1 inci lengkuas
- 1 sudu besar belacan (bakar atau goreng)
- 1 sudu kecil serbuk kunyit
- 2 sudu besar minyak masak untuk menumis
Untuk Hiasan:
- 300g laksa (mi laksa atau mi kunir, boleh juga guna bihun)
- 1 biji telur rebus, dipotong
- 1/2 biji timun, dihiris halus
- 1/2 biji limau nipis, dipotong
- 2 tangkai daun ketumbar, dicincang
- 1 batang suji (optional)
- Keropok lekor (optional, sebagai sampingan)
Cara Penyediaan:
1. Rebus Ikan:
- Rebus ikan selar atau ikan pilihan dengan air dan sedikit garam hingga ikan masak. Angkat ikan dan asingkan isi ikan daripada tulang, kemudian hancurkan isi ikan kasar-kasar.
- Ambil air rebusan ikan dan ketepikan untuk digunakan dalam kuah nanti.
2. Sediakan Pes Cili Padi:
- Tumiskan bawang merah, bawang putih, cili padi, halia, lengkuas, dan belacan dengan minyak hingga wangi dan masak.
- Masukkan serbuk kunyit dan kacau rata. Setelah itu, kisar atau tumbuk bahan-bahan ini menjadi pes yang halus.
3. Menyediakan Kuah Laksa:
- Panaskan minyak dalam periuk, tumiskan pes cili padi yang sudah dikisar hingga naik bau.
- Masukkan serai yang dititik dan daun limau purut. Tumis seketika.
- Masukkan isi ikan yang telah dihancurkan ke dalam periuk bersama pes cili padi. Kacau rata.
- Tuangkan santan dan air rebusan ikan secukupnya. Biarkan mendidih dan perasakan dengan garam dan gula.
4. Menyediakan Mi:
- Rebus mi laksa (atau bihun) mengikut arahan pada pembungkusan. Setelah masak, toskan airnya.
5. Hidangkan:
- Letakkan mi laksa yang telah direbus ke dalam mangkuk.
- Tuangkan kuah laksa yang pekat dan penuh rasa ke atas mi.
- Hias dengan telur rebus, hirisan timun, daun ketumbar, keropok lekor, dan suji jika suka.
- Perah limau nipis untuk tambahan rasa segar.
6. Sedia untuk dinikmati:
- Nikmati Laksa Lemak Cili Padi yang kaya dengan rasa pedas, lemak, dan segar!
Selamat mencuba resepi Laksa Lemak Cili Padi ini! Sebagai hidangan yang lengkap dan mengenyangkan, pasti ia akan memuaskan selera seisi keluarga.